gespreksleider vrouw

Esther van der Voort aan het werk. Zij is een zeer ervaren dagvoorzitter die met humor en recht voor z’n raap de meest stroeve bijeenkomsten naar een goed einde weet te brengen.

Dagvoorzitter worden, is dat nu eigenlijk lastig? Veel dagvoorzitters rollen in het vak, via hun werk. Het zijn de collega’s die op presentaties makkelijk het woord voeren of bij de afdeling communicatie werken. Omdat een dagvoorzitter inhuren voor kleine bijeenkomsten vaak intern wordt opgelost is dit voor aspirerend dagvoorzitters een manier om het vak een beetje te leren.

Kan iedereen dagvoorzitter worden?

Het korte antwoord? Nee. Dagvoorzitterschap je echt moet liggen. Het is een neutrale positie, gecombineerd met voldoende lef en doortastendheid. Je moet als dagvoorzitter het resultaat van de bijeenkomst scherp houden. Je moet dus analytisch sterk zijn, verbanden zien, maar ook en vlotte babbel hebben. Als dagvoorzitter moet je gemakkelijk praten, mensen interviewen. De dagvoorzitter moet de sfeer in de zaal juist interpreteren. Het is niet zo simpel als het klinkt.

Dagvoorzitter worden, hoe doe je dat?

Allereerst is het wel zo gemakkelijk als je in een omgeving werkt waar regelmatig een technisch voorzitter of dagvoorzitter nodig is. Dat zijn vaak grotere organisaties. Zo kun je eens meekijken met een meer ervaren dagvoorzitter. En je kan je ambitie kenbaar maken aan je leidinggevende; zo zul je misschien een keer de rol van dagvoorzitter krijgen bij een kleine bijeenkomst. Er bestaan ook trainingen en cursussen dagvoorzitterschap, zoals bij Spreken voor Publiek, die dit enkele keren per jaar organiseren.

Of begin bij het downloaden van deze gratis e-reader met 10 tips voor als je dagvoorzitter wilt worden, geschreven in samenwerking met Esther van der Voort (dat is de dagvoorzitter op de foto).

Wat als ik geen cursus kan vinden maar ik wil wel aan de slag?

Maak je wens sowieso kenbaar in je netwerk; misschien zit een connectie verlegen om iemand die een kleine bijeenkomst moet hosten. Wil je investeren in deze nieuwe uitdaging? Spreken voor Publiek heeft ook maatwerktrajecten. Je kunt bij dit spreektrainingsbureau een 1-op-1 coaching dagvoorzitterschap aanvragen. Dit is wel prijzig, omdat je dan echt getraind wordt door een professionele dagvoorzitter. Maar wij spreken uit ervaring: het is een prachtig vak.