Top 3 Black Mirror-achtig nieuws uit 2021

Een Amazon-speaker die kinderen levensgevaarlijke opdrachten geeft. De bestorming van het Capitool. En vrouwen die overal ter wereld hetzelfde gezicht krijgen door Instagram. Dit zijn de drie meest Black Mirror-achtige gebeurtenissen van 2021.

Jaar van Black Mirror

2021 gaat niet alleen de boeken in als seizoen 2 aflevering 1-8 van Covid-19. Het was ook een jaar waarin we nog meer bekend raakten met de keerzijde van technologie. 2021 deed vaak denken aan de populaire Netflix-serie Black Mirror, waarin de mens machteloos staat tegenover een technologie die weinig goeds met hem voor heeft.

Merk op: hoewel Black Mirror een fictie-serie is, gebeurt het vaker dat de realiteit deze serie volgt. Er is zelfs een speciaal lemma op Wikipedia, waarin wordt verwezen naar alle keren dat Black Mirror de toekomst (helaas) goed wist te voorspellen.

Deze drie gebeurtenissen uit 2021 zouden in elk geval in Black Mirror niet misstaan:

1: Iedereen hetzelfde Instagram-gezicht

Jonas Kooyman (van de onvolprezen nieuwsbrief de Havermelkelitebeschreef in NRC hoe Instagram ervoor zorgt dat jonge vrouwen er over de hele wereld identiek uit komen te zien. Het wordt zelfs al het ‘Instagram-gezicht’ genoemd: “Hoge wenkbrauwen, katachtige ogen met lange wimpers, grote, scherpe jukbeenderen, een kleine neus, dikke lippen en een strakke, gladde huid, zonder poriën.” Kim Kardashian, dus.

Instagram leerde een nieuwe generatie jongeren hoe hun gezicht eruit zou zien als ze – pak ’m beet – geen zeven waren, maar een acht, schrijft Kooyman. “Zo biedt de app retoucheermogelijkheden, die je huid net wat voordeliger uit laten komen, maar…

Vond je dit nou interessant? Aaron Mick heeft nog meer van dit soort interessante blogs op zijn website.