Wat is waarheid?

Auteur en strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma maakt na 25 jaar de balans op: het strafrecht moet beter.

Keynote speaker over strafrecht en de waarheid

Waar kun je Willem Jan Ausma voor boeken?

Deze bekende Utrechtse strafrechtadvocaat kun je boeken als keynote speaker, debat- en gespreksleider.

Willem Jan Ausma in het kort

Zeer ervaren strafadvocaat die met zijn uitgesproken mening over zijn vak regelmatig de media haalt. Hij is een bevlogen spreker over onder andere zwijgrecht, de positie van slachtoffers en nabestaanden en wat de rol van waarheid is in het strafrechtproces. Zijn keynote ‘Wat is waarheid’ wordt geboekt door ministeries, rechtsfaculteiten en door geïnteresseerden in dit boeiende thema en vakgebied.

Biografie

Van jongs af aan vermaakt Willem Jan Ausma graag anderen. Als kind stond hij op het toneel. Later, als discjockey, kletste hij plaatjes aan elkaar op de radio en in de discotheek. Dat laatste doet hij nog steeds: de Dansborrel is een bekend fenomeen in Utrecht. Hij werd advocaat, met een passie voor pleiten. Binnen de advocatuur viel zijn vermogen tot het houden van inspirerende en boeiende betogen op. In 2007 werd hij strafpleiter van het jaar.

Deze Utrechtse strafadvocaat heeft principes en daar leeft hij naar. Toen hij aankondigde geen zwijgende verdachten meer bij te staan veroorzaakte dat nogal wat reuring in de wandelgangen van de rechtspraak. Maar dat niet alleen: sinds hij pal achter zijn afwijkende ideeën over strafrecht, de rol van verdachten, de positie van slachtoffers en nabestaanden is gaan staan, is hij een veelgevraagd keynote speaker over strafrecht.

Hij deelt graag zijn kennis en ervaring met anderen en geeft lezingen over het strafrecht, verzorgt cursussen en intervisie aan advocaten, rechters en officieren. Hij geeft les op de Politieacademie en leidt congressen als dagvoorzitter.

Publicaties

Na 25 jaar zijn vak te hebben uitgeoefend maakt hij de balans op. In het voorjaar 2021 verscheen zijn boek ‘Wat is waarheid, een pleidooi voor veranderingen binnen het Strafrecht’, waarin hij een lans breekt voor het herstelrecht voor veroordeelden. Hij pleit in ‘Wat is waarheid’ voor meer verdraagzaamheid naar elkaar toe. Mededogen en minder snel oordelen moet ervoor zorgen dat er meer begrip moet ontstaan, ook voor veroordeelden. Alle betrokkenen zullen uiteindelijk verder moeten, op een zinvolle manier. Het is een pleidooi tegen wrok en onderlinge haat.

willem jan ausma keynote speaker strafrecht

Over zijn keynote over strafrecht

Het strafprocesrecht moet beter, anders. met meer aandacht voor de slachtoffers en nabestaanden. Het herstelrecht moet daarin een belangrijke plek krijgen, omdat alle betrokken partijen na deze ingrijpende gebeurtenissen door moeten met hun leven. Over zwijgende gedachten, de rol van de advocaat en de rechterlijke macht. In zijn keynote put hij uit meer dan 25 jaar ervaring als strafrechtadvocaat en heeft talrijke voorbeelden die laten zien hoe bepaalde beslissingen en uitspraken doorwerken in het leven van alle betrokkenen.

Spreker met kennis van recht en justitie

Willem Jan is een veelgevraagd spreker voor onderwerpen die in het verlengde van zijn vak liggen, zoals de Rechterlijke en Politieke macht, Justitie en Justitiële inrichtingen.

 

GaetanaFerla

Doortastende dagvoorzitter en moderator. Zowel off- als online houdt Gaetana Ferla de regie en brengt ze enthousiasme en energie. Betrouwbaar, goed voorbereid en inhoudelijk sterk door haar journalistieke achtergrond.

Michael Kortekaas keynote speaker

Een energieke keynote speaker die mensen in de doe-stand krijgt.  Michael is inzetbaar op thema’s rondom leiderschap, plezier in werk, teambuilding en in high performance werkomgevingen. Verandertrajecten? Boek Michael als …

Al onze sprekers

Veelgestelde vragen

Wat kan ik verwachten van jullie keynote spreker?
Visie, humor, kennis, ervaring, inspiratie, lichtheid. Nieuwe inzichten met liefde en aandacht gebracht. 
Hoe lang duurt een keynote?
De ene keynote duurt langer dan de ander. We hebben de korte variant ( 20 minuten) maar ook een langere. Net wat je wilt. In overleg met de spreker kijken we hoe we de keynote laten aansluiten op de invulling van jullie programma  als het gaat om de tijd.
En wat als ik een maatwerk verhaal wil?
Tuurlijk. Kan hoor! 
Wat als we annuleren?
Dan gaan onze leveringsvoorwaarden aan het werk. 
Wat kost een keynote speech?

Dat hangt af van de spreker die je graag wilt boeken en de lengte van de keynote. Als je een berichtje achterlaat dan kijken we samen naar de mogelijkheden